2009.09.24. 16:47| Szerző: szedy

Kedden FaceBookon kiraktam h van 10 ingyen sör nálunk, akinek van kedve jöjjön át és megiszunk egyet-egyet. Persze mindenki írta hogy nemsokára itt lesz, vagy éppen káromkodott hogy pont ilyenkor nem ér rá:D Végül a franciák jöttek át olyan 10 körül és végülis elég jól sikeredett, hajnali 1kor mentek el mert aznap suli volt... Szóba jött minden, főleg a 2 ország különbségéről beszélgettünk. Kiderült hogy náluk 1000 euró a minimálbér, és mikor mondtam nekik hogy itthon kb mennyi, mindegyiknek tátva maradt a szája:D Ahhoz képest amiket meséltek annyival nem drágább pl a kaja mint otthon. Viszont a Finn árakat mind az osztrákok mind a franciák sokallták. Mindannyian azt mondták h kb 2szer annyiba kerül itt minden mint náluk. Szóval volt csodálkozás amikor az átlagkeresetekről volt szó :P
Érdekes hogy a franciák úgy emlegették az egyetemet hogy 5 éves, miközben kiderült hogy náluk is úgy van a mester és alapképzés mint itthon. Nekem ebből annyi esett le hogy ők mikor lerakják alapképzést rögtön mesterképzésre mennek. Persze jöttek a szóviccek is, ők is próbáltak "magyarul beszélni" illetve ők is tanítgattak minket. Renault márkanevet például először nem értettem amikor kimondták:D (hhhönó)

Szerdán átmentek egy helyi kis sörözőbe, sajna nem mentem mert nagyon fáradt voltam, de majd oda is el akarok menni, mert van billiárd :P Mondták hogy jó kis este volt, sajnálom h kihagytam. Délután megint kosaratunk és mondta az egyik finn srác hogy bárki bármikor bemehet a tesiterembe ha nem foglalt. Persze télen szinte állandóan tele van mivel az az egyetlen hely ahol beltéri sportot lehet űzni:P

Csütörtökön beültünk Ratyi órájára (Juha Ratyi, (második a betűn 2 pont), és mondott pár érdekes dolgot. Például Finnek nagyon figyelnek a munkahelyi ergonómiára, a géptermekben a lámpasorok a gépek között, és nem felett van, illetve állítólag 5ször annyiba kerül mint a normál izzó, mert különleges fénye van, nem tükröződik a monitoron.
Mondta hogy neki 3 cége volt (abból 1-et eladott jó pénzért:D) és az egyik dolgozója túl sokat ült a CRT monitor előtt, ráadásul még valami elektromos cuccra is érzékeny (már nem emlékszem pontosan, kb olyan mint a fényérzékenység) és 2000-ben olyan beteg lett tőle hogy kórházban kötött ki, és a mai napig rokkantnyugdíjon van. Mondta hogy ez a monitor miatt, plusz a teremben ahol dolgozott volt valami nagyfeszültségú ólomtartalmú trafó vagy mi a rák, és a kettő együttes hatása évek alatt kiütötte az embert, és ólommérgezése lett. (állítólag ha alumínium fóliát rágóba csomagolsz, rágod egy ideig, és elektromosságot érzel akkor szennyezett a környezeted, vagy te magad(?)) Persze ő törődik az embereivel és beszerzett jó pénzért LCD monitorokat.
Mondta hogy a gépterem is ergonómialilag van megtervezve.
Megkérdezte hogy tudjuk-e miért QWERTY a billentyűzet kiosztása (vagy éppen QWERTZ a magyarok esetében). Nem gondoltam volna, de az 1900-as évek elején amikor még írógéppel írtak, ha túl gyorsan írtak vele, akkor összeakadtak a karok(betűk) és állandóan szét kellett szedni őket. Erre hívtak egy tudós csapatot és kutatásuk alatt megkeresték azokat a betűket amelyeket ritkábban használunk, és a gyakoriak mellett helyezték el. Ezáltal a lehető leglassabban tudunk gépelni, illetve lassabban is tanuljuk meg... Volt egy nehány éve tett kísérlet is, egy másikfajta billenytűzet kiosztással, ami a gyakrabban használt betűket ami jobban állt kézre, és ezt összehasonlították a QWERTY-vel. Persze az újfajta billentyűzetet pár óra alatt meg lehetett tanulni ellentétben a QWERTY-vel, és sokkal gyorsabban is lehetett gépelni.

Pénteken többek közt volt Functions óránk is (matek) és tök furcsa hogy tudtak újat mutatni 1 félév analízis, statisztika és műszaki matek után:D. Délután az egész ég piros lett, tök komolyan nézett ki, fényképet is csináltam de azon sajna nem látszik annyira:S Utána szokásosan elkezdett szakadni az eső, és Dani (a szobatársam) mondta hogy kint 6 fok van O,o.  Este elmentünk Gina's Clubba erről most inkább nem mesélek xD Előtte átjöttek osztrákok hozzánk, először nem akartam menni bulizni, de végül meggyőztek, és az egyik francia csávó főzött spagettit az apartmanjukban ettünk, és utána mentünk.

Úgy néz ki hogy ma átmegyünk az osztrákokhoz Kummatiba (városrész), és valami osztrák desszerttel várnak minket:D Utána felmegyünk megint towerbe és megpróbáljuk meglesni a Sarki Fényt, habár kevés esély lesz rá, mivel elég felhős az ég, meg amúgy is alig lehetne látni innen. Viszont mindezek előtt még jön át az egyik tanár (?) a bolgár sráccal, kíváncsi az Exchange Studentek-re, és szeretne megimerni minket (ilyet se hallottam még:D) Szóval most megyek is mert bármelyik pillanatban itt lehetnek!

Ja amúgy ma vagyok kint 1 hónapja :P

 |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szedy.blog.hu/api/trackback/id/tr161404440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása